Hur shoppar man hållbart?

Jag älskar att shoppa men det är helt omöjligt att ignorera de klimatförändringar som pågår och som de allra flesta vet är ju inte mode det allra bästa för miljön. Jag har börjat att tänka på det mer och mer och tänkte dela med mig av tips och råd när det kommer till att shoppa mer hållbart. Man behöver faktiskt inte ge upp shoppingen helt när man vill tänka på miljön.

Enkla saker att göra

Först och främst tycker jag att man kan tacka nej till plastpåsar när man shoppar, ha med dig en tygväska som du kan ha dina inköp i. De flesta butiker idag tar betalt för plastpåsar och det kanske inte verkar så mycket att betala en krona här och där, men många bäckar små. Dessutom är plast fruktansvärt för miljön. Jag tycker om att handla på second hand. När man shoppar second hand kan man hitta unika saker som ingen annan har. Om man vill utveckla sin personliga stil är detta perfekt och du kan köpa hur mycket kläder som helst för en bråkdel av vad du skulle ha betalat i en butik. Dessutom är kläderna ofta i mycket fint skick och genom att köpa second hand gör man ju ingen påverkan på miljön. Skadan är ju redan gjord helt enkelt.

När man köper nytt är det istället viktigt att satsa på kvalitet. Om man vill shoppa mer hållbart kan man se till att man vet vart kläderna kommer ifrån. Man kan undvika kedjor som exempelvis massproducerar eller där arbetarna har dåliga arbetsförhållanden. Ju närmare ett plagg har blivit producerat desto bättre, visst att det kanske kostar lite mer. Det kan jag dock tycka att det är värt när man vet att man gör en mindre påverkan på miljön och dessutom skapar en bättre värld även för andra människor när man shoppar.